Paul van Vliet in Dikke Van Dale

Verschillende uitdrukkingen van Paul van Vliet de Nederlandse taal krijgen een plek in de Dikke Van Dale. Dat heeft hoofdredacteur Ton den Boon bekendgemaakt in het radioprogramma Volgspot.

Als voorbeeld noemt Den Boon de zinsnede “te groot voor de poppen, te klein voor de kerels” uit het liedje Meisjes van dertien. “Deze uitspraak zie je nog geregeld terug in kranten, bijvoorbeeld in rechtbankverslagen van zedenzaken met minderjarigen”, stelt Den Boon. In de nieuwe versie van het woordenboek komen ook de uitdrukkingen “Vragen? Geen vragen!” en “Leuke dingen voor de mensen” te staan.

Het is bijzonder dat Van Dale de uitdrukkingen van Van Vliet meeneemt, want de criteria zijn streng. Zo vermeldt de woordenboekenmaker zelf op de website dat “een vondst eerst gangbaar Nederlands moet worden. Dat betekent dat je het veel tegenkomt in boeken, kranten, tijdschriften en op internet. Het is in ieder geval nodig dat het woord iets zó aantrekkelijks heeft dat veel mensen het overnemen. Soms gebeurt dat.”